Festiwal Owoców i Warzyw Świata oraz Festiwal Słoików Świata jest okazją by móc zaprezentować największe okazy warzyw i owoców sezonu 2014.

Jest to wyzwanie i zaproszenie dla sadowników i plantatorów by największe i najpiękniejsze okazy owoców i warzyw uczestniczyły w wystawie podczas tych Festiwali. Szukamy nietypowych „osobowości” płodów ziemi. Dla właścicieli tych niezwykłych okazów, czy wyjątkowych kształtów czekają międzynarodowe trofea i certyfikaty.

Dodatkową kategorią są słoikowe eksponaty, największy, najmniejszy, najśmieszniejszy, nieważne czy pusty czy z zawartością – byle tylko był osobowością.

Te wyjątkowe okazy zostaną wpisane w annały Rekordów Polski.

Festiwal Owoców i Warzyw Świata oraz Festiwal Słoików Świata jest organizowany w dniach 03-05 października br. w Warszawie przy stacji metra Imielin.

Zgłoszenia tych niezwykłych eksponatów przyjmowane są przez Komitet Organizacyjny Festiwalu Owoców i Warzyw Świata, emailem na adres naj@festiwale.co. Zakwalifikowane eksponaty, dostarczone na stoisko prezentacyjne Festiwalu, wezmą udział w konkursie „NAJ!”. Czekają cenne nagrody!

Dla zainteresowanych, poznajmy 10 największych, wyjątkowych, gigantycznych owoców i warzyw świata, które dzięki swoim rozmiarom trafiły do Księgi Rekordów Guinnessa.

10. Ogórek – 92 cm

Wielka Brytania to raj dla miłośników warzyw. Obok największego kabaczka, brytyjskie wyspy to ojczyzna także najdłuższego ogórka, który mierzy aż 92 cm!
Ogórek (Cucumis) to warzywo, którego ma azjatyckie korzenie. Jest przedstawicielem rodziny dyniowatych, co czyni go tak podobnym również do arbuza. W Polsce, popularny jest ogórek siewny (Cucumis sativus), który uprawiany był w Indiach już ok. 3 tysiące lat temu.

9. Marchew – 8,5 kg

W 1998 roku, John Evans, fanatyk gigantycznych warzyw, wydobył z ziemi na swoim polu marchew, która ważyła ponad 8,5 kg. Żadna inna roślina z gatunku Daucus carota L. nie pobiła jak dotąd, tego rekordu.
Odmianą marchwi , której cechą charakterystyczną są okazałe korzenie, to Japanese Imperial Long Carrot. Osiągają zazwyczaj 30 cm długości!

8. Ziemniak – 11,3 kg

Khalil Semhat, farmer z Libanu, nie mógł uwierzyć własnym oczom, gdy ujrzał wielki okaz ziemniaka na swojej farmie. Ta niepowtarzalna bulwa ważyła aż 11,3 kg, tym samym ustalając swoją masą nowy rekord Guinnessa.
Ziemniak Semhata to mniej popularna w Polsce odmiana ziemniaka o czerwonawej skórce. W smaku bardzo przypominająca nasze rodzime ziemniaki (Solanum tuberosum L.).

7. Kalafior – 14 kg

Zafascynowany wielkimi gatunkami, John Evans, wyhodował także największego znanego kalafiora. Jego okaz ważył nieco ponad 14 kg. Pobicie po raz kolejny rekordu Guinnessa zapewniło mu rozgłos – jego farma jest obecnie odwiedzana przez wielu turystów.

Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L) to odmiana kapusty warzywnej, która powstała w wyniku utrwalenia mutacji genetycznych w brokułach bądź kapusty głowiastej.

6. Brokuł – 16 kg

Nie tylko kapusta, marchew i kalafior, lecz także największy brokuł świata, jest “dziełem” farmera Johna Evansa. W 1993 roku pobił rekord Guinnessa, pokazując światu swój niemalże 16-kilogramowy okaz kapusty szparagowej (inna nazwa brokuła)(Brassica oleracea L. var. italica Plenck).
Brokuły są jednymi ze starszych roślin uprawnych świata. Były popularne już w Starożytnej Grecji i Rzymie, pochodzą najprawdopodobniej z Cypru.

5. Kapusta – 34,4 kg

Zapewne ta ogromna amerykańska kapusta (Brassica L.), wystarczyłaby na ugotowanie kilku garnków bigosu. Okaz należy do Johna Evansa, który słynie z uprawy gigantycznych gatunków roślin. Jego największa kapusta ważyła 34,4 kg, która pobiła rekord Guinnessa. John wyhodował jeszcze sześć innych warzyw, które zapisały się w księdze światowych rekordów.

4. Dżakfrut – 34,6 kg

Spolszczona nazwa „dżakfrut” pochodzi od angielskiej „jackfruit”. Jest to owoc drzewa bochenkowego (Artocarpus heterophyllus), niezwykle słodki i zazwyczaj pokaźnych rozmiarów. Gatunek pochodzi z Indii, a w roku 1888 trafił na Hawaje.
Miano największego dżakfruta nosi okaz pochodzący właśnie z tych wysp. Ważył 34,6 kg i mierzył 57,46 cm długości. Właściciele drzewa, z którego pochodzi ten owoc, George i Margaret Schattauer planują zająć się uprawą innych, wielkich gatunków.

3. Kabaczek – 65 kg

Kabaczki (cukinie) przyjmują różnorodne kształty oraz kolory. Te, które można zakupić w sklepach warzywnych to gatunki Cucurbita maxima, Cucurbita mixta, Cucurbita moschata oraz Cucurbita pepo.
Największy kabaczek został wyhodowany w Wielkiej Brytanii, w Norfolk przez farmera Kena Dade’a. Ciemnozielony okaz ważył nieco ponad 65 kg. Potrzeba było dwóch mężczyzn, by umieścić go na specjalnym podium podczas festiwalu dla ogrodników zorganizowanego w Somerset.
65-kilogramowy kabaczek pobił swojego poprzednika o ponad 3 kilogramy, ustanawiając nowy rekord Guinnessa.

2. Arbuz -122 kg

Arbuz (Citrullus lanatus ), zwany także kawonem pochodzi z Afryki, ale jest uprawiany w większości krajów świata. Także w Polsce, gdzie powstała odmiana o nazwie „Janosik” – o żółtym miąższu.
Arbuz, który ustanowił rekord Guinnessa to 122 – kilogramowy okaz odmiany Carolina Cross. Należał do właścicieli farmy Hope Farm Store, którzy od lat uprawiają tę roślinę. To już trzeci arbuz, pochodzący z tej farmy, który zapisuje się na kartach Księgi Guinnessa.

1. Dynia – 766 kg

U wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej, w Rhode Island, w USA, rozgłos zdobyła olbrzymia dynia, o masie 766 kilogramów. Pierwszy raz oficjalnie została zaprezentowana na targach rolniczych w stanie Massachusetts w 2007 roku.
Odmiana tej wielkiej dyni to „Atlantic Giant” (Cucurbita maxima). Owoce ważą zazwyczaj około 500 kg i są niezwykle popularne podczas amerykańskiego święta Halloween. Z jednej dyni można przyrządzić około 442 blach ciast.

(za www.odkrywcy.pl)