Muzeum Słoików Świata wzbogaciło się o kolejny eksponat. Tym razem jest to największy słoik, bo 1000 litrowa kamionka. Dotąd jest to największy znany nam słoik w Polsce a być może i w świecie.
Ofiarodawcą jego jest firma Scandic Food. Firma zajmuje się produkcją dżemów, konfitur, powideł, marmolad, dodatków do mięs, pasztetów i serów, owoców w sosach, czosnków, suszonych pomidorów i karczochów. Duża część produkcji idzie na eksport do krajów Europy, a w Polsce najbardziej znaną marką jest „Owocowa Rozkosz” dostępna w sklepach detalicznych i hipermarketach.
Posiada dwa zakłady produkcyjne: Lipsko k. Radomia i Chojny k. Łomży. W zakładzie w Lipsku te przeogromne słoiki były wykorzystywane do przechowywania pulpy truskawkowej. Obecnie z powodu zmiany technologii służą już tylko jako ozdoby, stąd też możliwym stało się pozyskanie jednego z nich.
Firma znana jest również jako inicjator akcji Drugie Życie Słoika, jako pierwsza w kraju propagująca recykling słoików.
Aktu darowizny na ręce naszego Kustosza dokonała wiceprezes firmy Scandic Food, pani Bogna Kuśmierczyk. W rewanżu przekazaliśmy certyfikat, który jak obiecano, znajdzie się na poczesnym miejscu w zarządzie firmy.
Słoik – gigant ważący prawie 350 kilogramów jedzie już do Warszawy i będzie na pewno największą atrakcją Festiwalu Słoików, Owoców i Warzyw Świata. Nie zamierzamy go trzymać wyłącznie jako eksponat, bo pomimo swego starszego już „w(i)eku” spróbujemy wykorzystać go do kiszenia kapusty lub ogórków, które mogą stanowić wyjątkową, bo pyszną i jadalną pamiątkę z Muzeum Słoików Świata.